Presenteras i samarbete med FilmSmak.se

Få en inblick i "Låt den rätte"
2008-10-03

Regissören svarar på dina frågor

Intresserad av arbetet bakom den svenska superframgången "Låt den rätte komma in"? Nu besvarar regissören Tomas Alfredsson dina frågor så fort han kan. Direkt via mail. Tjänsten kommer finnas tillgänglig via filmens officiella hemsida under hela oktober månad. Ta chansen!

Den 24:e oktober är det premiär för Tomas Alfredsons filmatisering av "Låt den rätte komma in". Den som är intresserad av skapandet kan nu få sina frågor besvarade. Enklare än någonsin.
Tjänsten kommer finnas tillgänglig på "Låt den rätte komma ins" officiella hemsida under hela oktober månad. Det återstår kort och gott 29 dagar. Ta chansen!

För att komma åt tjänsten går du in på Latdenrattekommain.se och klickar på "Fråga Tomas" i menyn - eller skickar ett mail direkt till fragatomas@strandberghaage.se.

Läs mer om "Låt den rätte"
"Mamma Mia!" sommarens brittfavorit
2008-10-03

Filmen gör 2008 till bästa biosommaren på länge

Succéfilmen "Mamma Mia!" har gett brittiska biografer ett rejält uppsving. Under sommaren såg tolv miljoner biobesökare filmen i Storbritannien - och det har gjort 2008 till den bästa biosommaren på länge. Sedan premiären i juli har Abbafilmen gett biograferna intäkter på över 62 miljoner pund, närmare 780 miljoner kronor, uppger brittiska Film Distributor"s Association för BBC News.

Succé för "Mamma Mia!", alltså!
Förutom att själva filmen lockat besökare har det dåliga vädret bidragit till att många britter gick på bio i somras, rapporterar TT Spektra idag.

Även i Korea har filmen gjort succé, skriver Ystads Allehanda. I helgen gick biljettförsäljningen till "Mamma Mia!" om den populära "The Divine Weapon" och är nu den mest sedda biofilmen i Korea, skriver branschtidningen Variety.
Så mycket tjänar skådespelareliten
2008-09-28
Persbrandt är störst och rikast
Mikael Persbrandt behöver inte oroa sig särskilt mycket för brödfödan trots avhoppet från Dramaten. Han tjänar mest bland Sveriges skådespelarelit, skriver Dagens Industri. Andra framgångsrika, svenska skådespelare är Suzanne Reuter, Helena Bergström och Stellan Skarsgård.

Framgångarna avlöser varandra. Den svenske filmstjärnan Mikael Persbrandt - Sveriges hetaste skådis - har sedan 2006 nästan tredubblat sitt löneuttag från bolaget, uppger DagensPS.se.
Han har huvudrollen i biofilmen "Maria Larssons eviga ögonblick" (som dessutom utsetts till Sveriges Oscarsbidrag inför galan 2009 - och redan hyllas i USA); huvudrollen i TV-serien "Oskyldigt dömd" (som ser ut att bli en kommersiell succé); och den störste birollen (och den mest populära rollfiguren i filmen) i två kommande, svindyra "Beck"-produktioner. Efter avhoppet från Dramaten tjänar Persbrandt mer pengar än någonsin förr. Persbrandt avstår från att kommentera sin ekonomi - men enligt Dagens Industris granskning, som publicerades under lördagen, tjänar han mer än alla andra stora svenska skådespelare.

Tidningen listar även en rad andra bolagiserade skådespelare. Suzanne Reuter omsatte 1,4 miljoner kronor under 2007, lika mycket som Helena Bergström.
Stellan Skarsgård hade i sitt svenska AB Utsålt intäkter på 1,1 miljoner kronor medan Rolf Lassgård drog in 763.000 kronor (2006), uppger Dagens PS.

När tidningen Expressen listade det 10 mest förmögna skådisarna i Sverige hamnade Persbrandt med sina 4 miljoner på fjärde plats efter Peter Flack (tillgångar på 20 miljoner i bolagen), Krister Henriksson (18 miljoner) och Johan Rhenborg (5 miljoner).

Självfallet är det är struntsummor jämfört med vad man tjänar som superskådis i fjärran Hollywood - men ändå dugliga inkomster sett ur svenskt perspektiv.Nya bilder av Bergman
2008-09-21
Ny bok visar nya sidor av mästerregissören

Ingmar Bergman år 1957. Foto: Bertil S-son Åberg/SVT Bild.

Trodde du att du sett allt av mästerregissören Ingmar Bergman? Nu kommer en fotobok med 1.100 bilder ur regissörens liv.
Vikt: 6,1 kilo. Pris: Nästan 2.000 kronor.
- Målgruppen är alla som har ett film- och kulturhistoriskt intresse, säger förläggaren till TT.


Ingmar Bergman och Vilgot Sjöman. Så småningom ska de braka ihop på riktigt i den svenska offentliga manegen. Men den här vinterdagen 1961, under en inspelningspaus på "Nattvardsgästerna", nöjer de sig med att buffa på varandra som två skolpojkar. Än så länge är det på lek.
Just leken och glädjen är vad Jeppe Wikström på förlaget Max Ström vill lyfta fram ur fotoboken "Regi Bergman" som kommer ut i dagarna. Samarbetspartner är tyskamerikanska förlaget Taschen och boken ska också komma ut i Tyskland, Frankrike, England, Spanien och USA, enligt dagsfärska uppgifter från nyhetsbyrån TT Spektra.

Förutom det rika bildmaterialet, som täcker hela Bergmans karriär, innehåller boken också nyskrivna texter av bland andra Erland Josephson och flera texter som skrivits av Bergman själv, skriver Barometern under fredagen.
Bokens bildredaktör Bengt Wanselius är mångårig samarbetspartner med Ingmar Bergman som kallat Wanselius "världens bäste teaterfotograf".

Boken väger hela 6,1 kilo och kommer att kosta 1.700 svenska kronor.
- Målgruppen är alla som har ett film- och kulturhistoriskt intresse, säger förläggaren till TT.

Samtidigt med boksläppet öppnar utställningen "Bergman i bild/Nobelpristagare får regissör" på Nobelmuseet i Stockholm. Den visar bland annat bilder ur de pjäser av Nobelpristagare som Bergman satte upp, skriver Svenska Dagbladet.


Fler "Huss"-filmer på G?
2008-09-20
DVD-succé tyder på mer av den kvinnliga polisen


På bio gick det halvdåligt, men de sex filmerna om den kvinnliga polisen Irene Huss har blivit enorma succéer på DVD. Nu pekar allt mot att det blir fler filmer om den göteborgska kriminalaren, skriver Göteborgs-Posten.
Men först lite is i magen:
- Vi vill avvakta och se hur det går för den sista filmen, kommenterar Helen Tursten för GP.

I veckan släpptes den sjätte filmen om polisen Irene Huss på DVD.
På bio gick det medelmåttigt - men på DVD-format har filmerna om den kvinnliga polisen, med Angela Kovács i huvudrollen, gjort stor succé. Även utomlands.
Och nu planeras - eventuellt - ytterligare "Huss"-filmer, enligt Göteborgs-Posten.
- Det har gått väldigt bra. Den första filmen var Sveriges mest uthyrda film i januari och alla filmer har legat högt på hyr- och säljtopplistorna, säger Johan Fälemark, producent på Illusion film, till GP.se.

Författaren Helene Tursten har under tiden hunnit skriva två nya böcker om Huss: "En man med litet ansikte" och "Det lömska nätet".
Hon vill att även de ska bli filmer.
- Det är något vi önskar och jobbar på men det är ju en fråga om pengar. Jag tycker att det är jätteroligt att jobba med film och har varit delaktig i manusarbetet till Hussfilmerna, säger Helen Tursten till GP.

Men på Illusion Film vill man avvakta:
- Vi vill avvakta och se hur det går för den sista filmen. Om den också går bra borde det finnas intresse från finansiärerna att vara med igen, säger Johan Fälemark till GP.

Om Angela Kovács är aktuell för att på nytt gestalta huvudrollen kommenteras enligt uppgifter inte.

På Filmfrossa.se tycker vi att "Irene Huss"-filmerna är ett bra steg i rätt riktning för svensk polisfilm, som enligt oss bör förnyas. Klart bättre än de senaste "Beck"-filmerna är i alla fall "Tatuerad Torso".