Presenteras i samarbete med FilmSmak.se

Två priser till "Varg"
2008-09-04
Stor succé i Montreal
Den svenska filmen "Varg" älskas - i Montreal, Kanada. Den har nämligen nyligen tilldelats två priser på filmfestivalen där. Daniel Alfredsons film tog hem priset för bästa konstnärliga insats samt det ekumeniska priset.
Filmens producent framhåller att den kanadensiska publiken gillade Peter Stormares insats.

I juli kunde vi skriva om att den svenska filmen "Varg" skulle komma att tävla under filmfestivalen i Montreal. Nu är det hela avgjort - och filmen vann två priser. Daniel Alfredsons film tog hem priset för bästa konstnärliga insats samt det ekumeniska priset, uppger Hallandsposten.

Producenten Anita Oxburgh, som var på plats under festivalen, säger i ett pressmeddelande enligt nyhetsbyrån TT Spektra att den kanadensiska filmpubliken hade lätt att känna igen sig i den situation som skildras i filmen om den renskötande samen.
Anita Oxburgh framhåller också att många gillat Peter Stormares insats i filmen.
"Varg" fick det ekumeniska priset, som delas ut av de gemensamma kyrkliga samfunden, för att den "antyder en andlighet som strävar efter att hålla samman tradition och förändring", skriver bland annat Blekinge Läns Tidning.


Grön gubbe till Hollywood
2008-09-03
Ben Burtt tar herr Gårman till USA

Foto: Fotoakuten.se

Under en visit i Stockholm fastnade han - en av Hollywoods största ljudeffektsmakare - för ett ljud han aldrig hört tidigare. Nu kan det komma att vara med i kommande Hollywoodfilmer. Ärade besökare: Herr Gårman - den gröna gubben vid övergångsställerna - har fått en biljett till Hollywood.
– Jag gillar att promenera runt och samla ljud, säger Hollywoodvana Ben Burtt.


Han heter alltså Ben Burtt och är mannen bakom alla klassiska ljudeffekter i filmer som "E.T.", "Star Wars" och "Indiana Jones".
Nu har den Oscarsbelönade ljuddesignern hittat ett skojigt ljud på våra gator som kan dyka upp i hans film. Det är den tickande signalen, som signalerar grön gubbe, vid våra övergångsställen, som fick Burtt att plocka fram sin bandspelare under sin Stockholmsvisit.
– Jag gillar att promenera runt och samla ljud, säger han till Metros nätupplaga, och fortsätter:
– Jag gillar den dokumentära aspekten av arbetet – även om jag sedan förvränger och förändrar ljuden totalt.

Nej, så när herr Gårman-ljudet väl används kommer vi troligtvis inte märka att det är det.
– En gång var min fru sjuk och jag spelade in hennes snoriga snarkningar medan hon sov. Det använde jag till ET:s röst när han blev sjuk. Hon har fortfarande inte förlåtit mig för det, säger Burtt till Metro.

Efter en lång och händelserik karriär har Burtt lyckats skapa tre ljud som han är extra nöjd med:
1. Lasersvärden i "Star Wars": Skapades med hjälp av bruset från en trasig TV och brummandet från en gammal filmprojektor.
2. Indiana Jones käftsmäll.
– Hur den skapades berättar jag aldrig. Mitt mål var att överträffa ljudet från Bröderna Marx-filmen "Fyra käcka fripassagerare" (1931).
3."Tornexplotionen": Härrör från ett Winchestergevär som avfyrades i en kanjon

Bild från www.fotoakuten.se
Mer Höök i rutan
2008-09-02

Ny huvudrollsinnehavare i SVT:s satsning

Torsdag den 18 september kl 21.00 är den rosade kriminalserien "Höök" tillbaka med tio nya avsnitt från landets norra del. Denna gång spelar Cecilia Ljung huvudrollen som Eva Höök, chef för länskriminalens utredningsrotel i Luleå. Serien skildrar fem kriminalfall som löper över två avsnitt vardera. Frågan vi på FF stället oss är dock: Vill vi verkligen ha mer?

Polisfilm: Svensk films förbannelse - och älskling. Det görs både skräp och ordentliga TV- och långfilmer inom genren. Därav är det ofta svårt att förutsäga hur det blir.
Nu satsar Sveriges Television hur som helst på ännu mer "Höök".
Dock har de bytt huvudrollsinnehavaren: Cecilia Ljung är det som numera kommer att gestala poliskonstapeln.
I det första fallet blir Eva Höök och hennes kollegor från utredningsenheten på Länskriminalen i Luleå kallade till landstingshuset av en skärrad Kent Svärd (Steve Kratz). Hans kollega, Göran Ask (Jan Mybrand) som är ordförande i kulturnämnden, har försvunnit från sitt kontor.
Bortsett från ett uppbrutet fönster finns inte många spår efter honom.
Varken hans fru eller kollegor förstår varför han är borta, han var populär och jobbade enbart med kulturfrågor. Några hotbrev leder fram till en rättshaverist som stulit ett omstritt offentligt konstverk som Göran Ask ansvarat för, men han visar sig ha alibi. Efter ett tag vänder Eva sina
misstankar åt annat håll.

Privat så letar Eva och sonen Lasse (Freddy Åsblom) efter en lägenhet, men det får stå tillbaka när Evas mamma Gun-Britt (Mona Andersson) drabbas av en hjärnblödning och hamnar på sjukhus. Eva måste ta hand om mammans gård i Sävast.

Evas kollegor på utredningsenheten spelas av Siw Erixon, Peter Carlberg och Ingemar Raukola. Björn Gustafson gör rollen som Stig-Åke, Länskriminalchef och Kristina Rådström spelar åklagaren Maud Elofsson. Evas bror Ingemar spelas av Rafael Pettersson.

Frågan vi i redaktionen stället oss är: Vill vi verkligen ha mer "Höök"? Vi tror faktiskt inte det.
Och - med risk att låta aningen negativ - ogillar vi att Ljung tilldelats huvudrollen. Hellre ser vi just Anna Pettersson i rollen, som det tidigare var.
Roy Andersson kan få prestigepris
2008-09-02

...och jobbar samtidigt på ny film

Den svenska regissören Roy Andersson är nominerad till Nordiska rådets filmpris. Och han har redan börjat jobba på nästa film vars arbetstitel är - "Utan titel". Anderssons "Du levande" blir alltså Sveriges bidrag till Nordiska rådets filmpris, ett pris som förutom äran ger 450.000 svenska kronor.

Det är nyhetsbyrån TT som idag, enligt en rad källor, uppger att mästerregissören Roy Andersson ("En kärlekshistoria", "Sånger från andra våningen", "Du levande") kan komma att få ett prestigepris.
I juryns nominering står bland annat:
- Med visuellt och känslomässigt skärpedjup i absolut unik förening, betraktar Roy Andersson livet, döden och människans sårbarhet och längtan. Hans symfoni av tablåer ur vardagen är strängt komponerade och minutiöst iscensatta.

Filmen är nominerad tillsammans med bland andra danska "De unge år - Erik Nietzsche del 1" med manus av Lars von Trier.

Och Roy Andersson själv visar stor glädje:
– Det känns hedersamt att vara nominerad till just det här priset, säger han i enlighet med uppgifter från bland annat ST.nu och Gefle Dagblad, och fortsätter:
– Det utstrålar en syn på filmen som kulturart, inte bara underhållning. Jag sörjer att den statusen försvunnit ur filmen sedan 1960-talet.

Vinnaren av priset tillkännages 15 oktober.
Nomineringen är bara den senaste av framgångar för "Du levande". Bland annat togs den ut till Cannesfestivalen, blev Sveriges Oscarsbidrag och vann Guldbaggen för både bästa film, manus och regi.
Men Andersson vilar inte på lagrarna. Han är redan i full gång med nästa film:
– Vi ska börja göra skisser nu i september och jag håller på att samla in repliker och ögonblick.
Filmen rör sig kring oss som människor, vad vi är i tillvaron.
– Jag ser oss som arvtagare till en historia, ett kulturarv som århundraden av tänkare och filosofer formulerat åt oss. Bara det är värt att leva för.
Andersson säger att det är minst tre år kvar till premiären men att filmen fått en arbetstitel: "Utan titel".
– Många tavlor heter så, inte minst av franska konstnärer. Det kan mycket väl bli filmens namn, säger han till TT.
SVT riskerar miljonsmäll
2008-09-02

Dramasatsning i blåsväder

SVT:s projekt "Molins Fontäner" har dragit över budgeten - med sju miljoner kronor. En av de drabbade är Tova Magnusson Norling.
- Nu måste SVT:s Eva Hamilton ta sitt ansvar och täcka upp för förlusterna, säger Kjell-Åke Andersson, regissör till en av filmerna, till Realtid.se.

Höstens stora dramasatsning i Sveriges Television, fyra nyproducerade TV-filmer i Lars Molins anda, har drabbats av ett ekonomiskt haveri. Det avslöjade Sveriges Radios program Medierna i helgen, enligt Realtid.se.

Idag måndag skulle producenten Göran Lindström lämnat över de första filmerna till SVT, men av det blir det intet.
Anledningen är att filmlabbet lagt vantarna på filmerna eftersom producenten inte betalt sina skulder.
Enligt källor till Realtid.se uppgår skulderna till sju miljoner kronor.

Enligt "initierade källor", som ovannämnd hemsida skriver, har SVT en längre tid känt till att projektet dragits med svåra ekonomiska problem.
- Därför bör SVT ta det konstnärliga ansvaret för de här fyra filmerna och bita i det sura äpplet och betala skulderna, säger regissör Kjell-Åke Andersson, som blev känd när han skrev manus till SVT-klassikern "Vi hade i alla fall tur med vädret".

Lars Molin var en av landets mest älskade författare och filmskapare med televisionen som främsta medium. Hans filmer är folkliga med en humoristisk infallsvinkel och även om ämnena skiftar är berättelserna alltid större än livet. Lars karriär spann över flera decennier och kröntes strax innan han gick bort med en International Emmy för SVT-filmen ”Den tatuerade änkan”
1999.

Hur det hela slutar återstår att se. Filmfrossa.se kommer att fortsätta bevaka ämnet.