Presenteras i samarbete med FilmSmak.se

"Sex and the City 2?!"
2008-09-14
Tjejerna åker till London i uppföljare


"Sex and the City"-filmen gjorde enorm succé över hela världen. Nu kan en uppföljare vara på väg, skriver kvällstidningen Expressens nätupplaga. Chris Noth som spelar "Mr. Big" försade sig under en intervju då han avslöjade att det finns planer på ännu en film.

Efter världssuccén med den första "Sex and the City"-filmen rapporteras nu en uppföljare eventuellt komma att bli aktuell.
Under en intervju i samband med National Movie Awards avslöjade Chris Noth - som spelar "Mr. Big" - att en ny film redan kan vara på väg, rapporterar Expressen.se.
- Noth avslöjade också att "The City" den här gången blir London, skriver Expressens Karin Skogh.

Ja, vad ska man säga? Det är alltid frustrerande när en uppföljare görs för att generera pengar. Vi har sett exempel på det tusentals gånger både i USA och i andra länder ("Göta Kanal 2", erhm...) - och nu ser det alltså ut som om vi får genomlida ytterligare just en sådan film.
Nåväl, det bästa man kan göra i situationen är att hoppas på att "Sex and the City 2" blir bra.


Ingmar fick både gata och plats
2008-09-11
...precis bredvid sitt favorithus Dramaten

Bergman 1957. Foto: Bertil S-son Åberg/SVT Bild.

I måndags fick både en gata och en plats i centrala Stockholm nya namn uppkallade efter Ingmar Bergman, som gick bort i fjol. Ett hundratal personer slöt upp när trafikborgarrådet Mikael Söderlund och Dramatens teaterchef Staffan Valdemar Holm med gemensamma krafter drog bort plasten från de nya skyltarna.

Debatter om vad bortgångne Ingmar Bergman ska få - en gata eller en plats - har pågått i ungefär ett år, och Filmfrossa.se har följt diskussionerna hela tiden.
Nu är det bestämt: Han fick både och. En gata - och en plats.
Sedan i måndags är det hela invigt, gällande och klart.

Båda adresserna ligger precis bredvid Dramaten.
- På det som numera heter Ingmar Bergmans Plats brukade regissören stå och vänta på taxi efter jobb på teatern, skriver SFI:s branschbaserade webbplats Filmnyheterna.se.
Och gatstumpen från Birger Jarlsgatan upp till platsen bytte nu namn från Smålandsgatan till Ingmar Bergmans Gata.

På plats vid invigningen av gatan och platsen fanns - förutom trafikborgarrådet Mikael Söderlund, Dramatens teaterchef Staffan Valdemar Holm och ett antal hundra vanliga människor - även skådespelarna Börje Ahlstedt och Gunnel Lindblom som läste en text om ”upptäckaren, diktaren och regissören – Ingmar Bergman” skriven av Erland Josephson, uppger Filmnyheterna.se.


Kling får 7 miljoner
2008-09-10
SFI delar ut nya pengasummor
Över 12 miljoner svenska kronor fördelades under augusti månads beslutsmöte vid det Svenska Filminstitutet till totalt tre långfilmer och en rad kortfilmer. Mest pengar gick till "Darling"-regissören Johan Klings kommande långfilm "Trust me".

Regissören Johan Klings nya film "Trust Me" - en "vuxenkomedi" - utspelar sig på en liten teater i Stockholm. I det norsk-svenska dramat "Vegas" är miljön ett ungdomshem och dokumentären "Hr Landshövding" följer Anders Björck, landshövding och f.d. försvarminister.
Vid beslutsmötet i augusti fördelades totalt 12.007.000 kronor till nedanstående filmer (exklusive de sju kortfilmer som också fick stöd), uppger SFI:s branschbaserade webbplats Filmnyheterna.se.

"Trust Me" – komedi/vuxna
Regi och manus: Johan Kling
Produktionsbolag: St Paul Film AB
Producent: Fredrik Heinig, Mathilde Dedye
Konsulent: Lisa Ohlin
Beviljat stöd: 7 000 000 kronor
”Trust Me” är en komedi om försyndelser och ambitioner bland en grupp unga kvinnor och män på en liten teater i Stockholm.

"Vegas" – drama/undom
Regi och manus: Gunnar Vikene
Produktionsbolag: Cineord Spillefilm A/S (Norge), Cinenord Stockholm AB (Sverige)
Huvuproducent: Tanya Bandendyck, Silje Hopland
Medproducent: Moa Westeson
Konsulent: Johan Bogaeus
Beviljat stöd: 1 170 000 kronor
Det är sensommar och Björn placeras på ett ungdomshem. Var hans lillebror är vill ingen berätta, men Björn tänker hitta honom. På hemmet möter han Marianne och Terje. Tillsammans bestämmer de tre sig för att kämpa sig tillbaka - till de hem de en gång hade. Det är en starkt kryddad historia fylld av humor och hopp och en resa på liv och död, där ingen kommer dit de planerat, men alla kommer hem.

"Hr Landshövding" – drama/familj/dokumentär
Regi och manus: Måns Månsson
Produktionsbolag: Anagram Produktion AB
Producent: Martin Persson
Konsulent: Tove Torbiörnsson
Beviljat stöd: 1 000 000 kronor
I Måns Månssons nya långfilmsdokumentär Hr Landshövding får vi följa landshövdingen och före detta försvarsministern Anders Björck tätt in på livet. Filmen dokumenterar ett år av hans arbete som Kongl. Maj:t Befallningshavare ungefär 400 år efter att ämbetet infördes. Hr Landshövding är filmad som en Cinéma Vérité där ett verkligt skeende dokumenteras utan arrangerade intervjuer eller bilder


Tommy Lee Jones stämmer filmbolag
2008-09-09
Kräver 10 miljoner av Paramount
Hollywoodstjärnan Tommy Lee Jones stämmer filmbolaget Paramount, rapporterar Variety.
Den amerikanska superskådisen hävdar att bolaget är skyldig honom över tio miljoner dollar för hans medverkan i den flerfaldigt Oscarsvinnande, mäserverksförklarade succérullen "No country for old men".

Enligt stämningsansökan var Tommy Lee Jones lovad en "betydande biljettbonus" och annan kompensation för bröderna Coens kritikerrosade film, som fick fyra Oscars och drog in mer än 160 miljoner dollar totalt, skriver TT Spektra idag.

Huruvida Lee Jones talar sanningen eller inte vet vi inte. Men snart vet vi nog. Och då kan vi ta ställning.


Maguire sugen på "Spider-Man"
2008-09-08

Börjar det inte bli lite tjatigt nu?

Superhjältehysterin fortsätter i Hollywood. Skådespelaren Tobey Maguire är aktuell för en fjärde och femte film om seriehjälten Spindelmannen. Filmbolaget Colombia Pictures gör nu slut på spekulationerna och säger att ingen annan än Tobey Maguire är påtänkt till uppföljningen av de populära filmerna, skriver TT.

Vi i redaktionen börjar delvis tröttna på det eviga tjatet kring "Spider-Man". Inte nog med att hans "mörka sida" - Venom - ska få en egen så kallad spin-off-film (läs mer här): Nej, nu planeras även ytterligare två filmer. "Spider-Man 4" och "5" kommer få biopremiär inom bara några år.
För att spara pengar funderar Colombia på att spela in fyran och femman samtidigt. Spindelmannen fyra skulle i så fall kunna få premiär i maj 2011, nio år efter den första filmen, skriver Sundsvalls Tidnings nätupplaga.

Ingenting har avslöjats om vilka skurkar spindeln kan råka på i kommande filmer, eller huruvida Kirsten Dunst återvänder i rollen som Mary Jane Watson, uppger Svenska Dagbladet.