Presenteras i samarbete med FilmSmak.se

Medvind för "Patrik 1,5"
2008-09-19
...under Toronto Filmfestival


Det går bra för Ella Lemhagens nya film "Patrik 1,5" på filmfestivalen i Toronto. Visningarna har varit fullsatta, filmen har sålts till USA och intresse finns även från Spanien, Beneluxländerna, Schweiz och Tyskland, skriver nyhetsbyrån TT. Ella Lemhagen själv har också uppmärksammats.

Ja, det går - som i ingressen nämnt - bra för Ella Lemhagens "Patrik 1,5" på den aktuella filmfestivalen i Toronto. Fullsatta salonger och intresse från USA, Spanien, Tyskland med mera rapporteras.
- Jag träffar ett par agenter här och de är verkligen intresserade av mig. Men så här var det även efter "Tsatsiki"-filmen, då hade jag tre seriösa anbud från USA, säger Ella Lemhagen, som inte vill ta ut något i förskott, till Filmnyheterna.

Branschtidningen Variety skriver i sin recension att "Patrik 1,5", där Gustaf Skarsgård och Torkel Pettersson spelar ett homosexuellt par som får ett 15-årigt adoptivbarn, knappast bryter någon ny mark med sin "barn med två pappor"-historia, men menar att filmen berättas på ett oväntat och finstämt sätt vilket gör att den utstrålar äkta hjärtevärme.

"Patrik 1,5" är den tredje svenska filmen som på kort tid uppmärksammas runt om i världen, inte minst i USA. De två andra är "Låt den rätte komma in" och "Maria Larssons eviga ögonblick" (nu utsedd till Sveriges officiella Oscarsbidrag 2009).


Sveriges Oscarsbidrag 2009
2008-09-17
Troells "Maria Larssons eviga ögonblick"


Den internationellt uppmärksammade och i hemlandet Sverige bioaktuella Jan Troell-filmen "Maria Larssons eviga ögonblick" - med Mikael Persbrandt i en av huvudrollerna - har idag av Svenska Filminstitutet blivit utsedd till att representera Sverige som Oscarkandidat. Med andra ord är det den svenska filmen Oscarsjuryn måhända väljer att bli nominerad till Bästa icke engelskspråkiga film.

"Maria Larssons eviga ögonblick" fick stor uppmärksamhet vid visningarna på filmfestivalerna i Telluride och Toronto och branschtidningarna Screen och Variety har hyllat den i sina recensioner. Filmen har också fått amerikansk distributör. Nu har alltså Svenska Filminstitutet utsett filmen till Sveriges officiella Oscarsbidrag inför Oscarsgalan 2009, enligt uppgifter från den idag stolta distributören Sandrew Metronome.
Den 22 januari 2009 meddelas vilka filmer som Oscarjuryn tagit ut för tävlan om Bästa icke engelskspråkiga film, och då får vi alltså veta om "Maria Larssons eviga ögonblick" har chans till Oscar eller inte.

Under 1900-talets första år vinner den unga arbetarkvinnan Maria en kamera på lotteri. Hon är gift med diversearbetaren Sigfrid Larsson som är en hårt arbetande familjeförsörjare, kvinnokarl och periodvis alkoholmissbrukare. Maria är också mor till en barnskara som till sist ska komma att rymma sju barn.
Fotografen Sebastian Petersson, kallad "Piff Paff Puff", lär henne att fotografera och Maria kommer att se på världen och tillvaron med nya ögon. Grannar, krukväxter, barnen på gården, katten, allt kommer till liv i dessa bilder som ska vara i evighet medan allt annat förgår. Och med tiden berättar Marias bilder allt mer om det "nu" hon lever i - fattigdom och utveckling, vardagsglädje och krigsutbrott, ett helt samhälle i förvandling. Den internationellt erkände regissören Jan Troell ("Så vit som en snö", "Il Capitano", "Utvandrarna") sitter i registolen när nu Niklas Rådströms filmmanus, baserat på Agneta Ulfsäter-Troells familjeberättelse, filmatiserats i Skåne. Producent är Thomas Stenderup på Final Cut. I huvudrollerna ser vi
bland andra Maria Heiskanen, Mikael Persbrandt och Jesper Christensen.

Troell, fortfarande lite jetlaggad efter ett besök på filmfestival i USA, förväntade sig - helt enkelt - att folk skulle gilla filmen:
- Det ska gå igenom huvudet, in i hjärtat och sinnet. Och det har vi redan tecken på att den gör, säger han enligt Ystads Allehanda idag.

"Maria Larssons eviga ögonblick" har biopremiär den 24 september.


Tittar rekord för tv6
2008-09-16
Hål i väggen blev kanalens största succé.
Riktiga skurkar i "Snabba Cash"
2008-09-16

Filmteamet efterlyser "kriminella amatörer"

Nu startar castingen till filmatiseringen av supersuccén "Snabba Cash", då inspelningen snart drar igång. Nu uppges filmteamet efterlysa kriminella amatörer villiga att medverka i filmen.
– Vi vill ha en hög trovärdighet och utesluter inte att ta in kriminella, säger Fredrik Wikström, producent för filmen, till Realtid.se.

I helgen var det öppen casting till filmatiseringen av Jens Lapidus succéroman "Snabba Cash". På produktionsbolaget Tre Vänner letar man efter "trovärdighet", som filmens producent Fredrik Wikström väljer att kalla det, och söker därför kriminella amatörer villiga att medverka. Wikström bedömer att runt tio procent av de som kom på helgens öppna casting är intressanta nog för att tilldelas en roll i filmen som ska spelas in nästa vår.

Man söker alltså, som sagt, kriminella amatörer - och de ska leta inom bland annat föreningar och andra samlingspunkter för att finna dem, enligt Realtid.se idag.

Rollbesättningen av "Snabba Cash" beräknas bli klar i slutet av 2008. Premiär blir det någon gång under nästa år.
"Patrik 1,5" visas i USA
2008-09-15
Vilket filmbolag det rör sig om ännu hemligt
Svensk långfilm gör succé på filmfestivalerna i USA. Nu har även Ella Lemhagens bioaktuella "Patrik 1,5" fått distribution i landet och blir därmed den tredje svenska filmen som på kort tid har köpts av amerikanska bolag. De övriga två är Jan Troells "Maria Larssons eviga ögonblick" samt Tomas Alfredsons "Låt den rätte komma in".

Kanske är det "Mamma Mia! - The Movie" som fått amerikanarna på blågula tankar? Vem vet, säkert är i varje fall att "Patrik 1,5" nu är den tredje svenska långfilmen som på väldigt kort tid fått distribution i USA, vilket nyhetsbyrån TT Spektra rapporterar om.
Vilket bolag som har köpt "Patrik 1,5" är ännu hemligt men affären skedde mitt under den pågående Toronto filmfestival, skriver Kristianstadsbladets nätupplaga.

De andra två filmerna är både väldigt hyllade - Troells "Maria Larssons eviga ögonblick" (med Mikael Persbrandt) och Alfredsons supersuccé "Låt den rätte komma in" (med biopremiär i oktober) - vilket självklart tala för att även Lemhagens bioaktuella "Patrik 1,5"ska vara väldigt bra.