Matlagning och recept


Matlagning och recept går hand i hand och på senare tid har det dykt många matlagningsprogram på TV i Sverige. Dessa TV-program har tillkommit då intresset för matlagning och recept varit stort. Istället för att skriva en ny kockbok har kändiskockarna istället satsat på matprogram som visas på TV för hela Sverige. Det har visat sig vara väldigt så fler kockar har följt efter och på så vis har vi fått ett dussin matlagningsprogram.

Matprogram på TV


Det som kännetecknar ett matprogram eller matlagningsprogram är ett TV- eller radioprogram om mat och matlagning.

Kända TV-kockar gör matlagninsprogramen populära

Det normala är att TV-kanalerna visar en eller flera TV-kockar som ger instruktioner för matlagning, men det finns också andra format, som innehåller reportage eller annat material. En TV-kock är en kock som uppträder med matlagning i TV. Här är några kända TV-kockar Sverige:
Alexander Nilsson
Jan Boris-Möller
Carl Jan Granqvist
Sara Begner
Tina Nordström
Ria Wägner
Pelle Johansson
Paolo Roberto
Johanna Westman

Andra kända TV-kockar
Jamie Oliver
Gordon Ramsey

Här är några av de populäraste matlagningsprogrammen på TV


Elake kocken


Elake kocken (engelsk originaltitel: Ramsay’s Kitchen Nightmares) är en brittisk reality-tv-serie med kocken Gordon Ramsay i huvudrollen. Serien började visas 2004 i Channel 4. I serien besöker Ramsay restauranger som har stora problem. Han har en vecka på sig att hjälpa restaurangen på rätt köl.
Serien har blivit uppmärksammad bland annat för exponeringen av restaurangbranschen och för Ramsays ärliga men hårda och ofta grova språk. Den har utnämnts till Best Feature vid British Academy Television Awards 2005[2] och 2008[3], och har fått en Emmy Award för bästa underhållning utan manus 2006. Kitchen Nightmares är amerikansk TV-serie, baserad på den brittiska förlagan Elake kocken (Ramsay's Kitchen Nightmares), där Gordon Ramsay hjälper misslyckade restauranger på ett brutalt ärligt sätt. Serien hade premiär 19 september 2007 och senaste säsongen sändes 2014.

Kniven mot strupen


Kniven mot strupen är en svensk realityserie som visas på TV3, där kocken Alexander Nilson i varje avsnitt får fem dagar på sig att hjälpa en konkurshotad restaurang till att bli en mer lönsam. Programmets format är baserat på Gordon Ramsays Elake kocken. I sjunde säsongen får programmet en ny programledare. Kocken Claes "Svartzonker" Claesson tar över som restaurangcoach istället för Alexander Nilson.

Här är ditt kylskåp


Här är ditt kylskåp är ett matlagningsprogram som ursprungligen sändes i SVT och som hade premiär 1992. Säsong 5 sänds istället i TV8. Konceptet bygger på att en programledare och en kock reser runt till kända personer och lagar en trerättersmiddag utifrån vad som finns i kändisens kylskåp. Carolina Norén var programledare första säsongen, medan Maria Borelius var programledare andra säsongen. Jan Boris-Möller var kock i både säsong ett och två. Namnet på TV-programmet alluderar till underhållningsprogrammet Här är ditt liv, introducerat 1980.

Kockduellen


Kockduellen var en svensk matlagningstävling i TV 4. Det sändes ursprungligen 26 augusti 1996–2000 med Staffan Ling som programledare och våren 2008 med Peder Lamm som programledare. Några av kockarna i programmet var Leif Mannerström, Gert Klötzke, Fredrik Eriksson, Mathias Dahlgren och Christian Hellberg.
Upplägg
Två lag tävlade mot varandra i matlagning. I varje lag fanns en kändisgäst och en professionell kock. Inför programmet fick gästerna en begränsad summa att handla råvaror för. I programmet fick gästerna visa upp sina respektive råvaror och sedan inom loppet av 20 minuter tillaga och servera en maträtt med råvarorna. Inför säsongen 2008 begränsades tiden till 15 minuter. Slutligen var det upp till publiken att utse vilket lag som varit bäst.

Vad blir det för mat?


Vad blir det för mat? är ett svenskt matprogram som började visas 2007 som visats i TV4 Plus och TV4 där skådespelaren Per Morberg är programledare och kock. Hemma i Södermanland bjuder skådespelaren och fembarnspappan Morberg in till matlagning. I programmet lagas mycket svensk husmanskost och annat på ett spontant sätt. Allt som oftast får familjen middagsbesök från vänner och bekanta. Morberg har en gedigen kockbakgrund som han flitigt delar med sig av i programmet. Den nya säsongen börjar torsdagen den 1 september klockan 21.00 och sänds i Sjuan.

Julens Goda


Julens Goda var ett svenskt matlagningsprogram med Jan Boris-Möller som sändes i Sveriges television varje dag 1-24 december 1994. Jan Boris-Möller gav samma år ut en receptbok med samma namn.

Sommarens Goda


Sommarens Goda var en svensk miniserie i fyra delar som sändes på TV3 sommaren 1995. I serien medverkade Svante Grundberg och Jan Boris-Möller, som i serien båda ägnade sig åt camping och matlagning. De provade på både att campa med husvagn, paddla kanot, cykla, tälta, fiska och överlevnad i skogen. Jan Boris-Möller lagade maten och Svante Grundberg underhöll med gitarr och sång. Bland andra medverkande kan nämnas bröderna Jeppsson, kända för en rad reklamfilmer för Carlshamn Mejeri.

Recept på nätet gratis

För dig som gillar att lag mat istället så har vi samlat några av de populäraste webbidorna med recept. Här på Tvsajten.se hittar du alla recept till alla goda desserter och efterrätter! Gillar du mat så ska du helt klart ta en titt på receptcentralen och Matkanalen - kanalen som visar hur man lagar mat och desserter - matlagning på tv. Ifall du fördrar desserter och efterrätter så ska du inte missa receptsidorna om blåbärspaj, cheesecake, citronpaj, rabarberpaj, äppelkaka och äppelpaj .

Mat - och receptsidor

Paj- och receptsidor

   

Om TVSajten

Aktuella TV-tablåer!

Vi ger dig information om vad som är på TV just nu och vad som går på TV en vecka framåt!

Vi skriver även om de senaste nyheterna inom TV-världen och har även en "dumburk" där du kan skratta gott åt roliga, dumma och häftiga klipp!

Under Trailers kan du se förhandklipp om vad som går och kommer gå på bio inom de närmaste månaderna! Vi har även recensioner om många av de senaste aktuella filmerna!